Select Page

Potaardestraat, Waasmunster

Verbouwing van een boerderij tot een woonerf met vijf woningen.

Opdrachtgever: privé

Architect: Raven Architectuur

Ingenieur stabiliteit: aska engineering

Aannemer: wtobuild

StatusOpgeleverd

Omschrijving:

Het project heeft betrekking op de restauratie en transformatie van een bestaande hoeve tot collectief woonproject van vijf woningen. In het ontwerp is “behoud door ontwikkeling” de drijfveer geweest. De ensemble waarde van het boeren erf, gekenmerkt door losse bestanddelen: de stal, het huis, de aanbouwen aan het huis en het bakkershuis geclusterd rond een erf waar gewerkt en geleefd werd en nu de collectieve buitenruimte vorm gegeven wordt, is met de restauratie van het bouwkundig erfgoed bewaard voor de toekomst.

In het ontwerp voor de verbouwing van het huis zijn de architectonische elementen bewaard: de lage voor en achterdeur, de bestaande raamopeningen, de bestaande gevelbehandeling en de plattegrond van slechts één kamerdiepte. De hermetste open haard met inscriptie op de haardbalk is opnieuw verwerkt in de verbouwing.

De aanwezige uitbouw aan het huis werd afgebroken en werd door een nieuwe eenduidige uitbreiding vervangen die in architectuur en gebruik duidelijk herkenbaar anders is dan het huis.

De aanwezige stallen zijn gerenoveerd tot drie woningen. In het ontwerp zijn enkel “duurzame” materialen gebruikt die de kwaliteit hebben lang mee te kunnen gaan en mooier worden door te verouderen. Alle materialen zijn in hun natuurlijke verschijningsvorm toegepast.

Share